Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος:Συγκίνηση στη τελετή παράδοσης του ναού στο κατεχόμενο Τραχώνι

Συγκίνηση στη τελετή παράδοσης του ναού στο κατεχόμενο Τραχώνι
Η εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι Κυθρέας αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συνέρρευσε σήμερα το πρωί στο κατεχόμενο χωριό για να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης του αναστηλωμένου ναού.
Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, η εκκλησία - ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα έργα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά - γέμισε με κατοίκους της κατεχόμενης κοινότητας, οι οποίοι κρατώντας στα χέρια κεριά και εικόνες παρακολουθούσαν συγκινημένοι την παράδοση του έργου στους εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής.
Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν το Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από την ΕΕ με το ποσό των 130 χιλιάδων ευρώ. Η υλοποίηση των έργων έγινε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΗΕ «Συνεταιρισμός για το Μέλλον» (UNDP-PFF).
Μεταξύ των εργασιών συντήρησης περιλαμβάνεται η σταθεροποίηση και επισκευή των τοίχων του ναού, ο καθαρισμός του εσωτερικού χώρου και του περίβολου, η επισκευή του γυναικωνίτη και του εικονοστασίου, καθώς και η επισκευή του καμπαναριού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών της ΕΕ στην Κύπρο, η Επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Βοήθειας Alessandra Viezzer, καθώς και η Διευθύντρια Προγράμματος UNDP-PFF Tiziana Zennaro.
kypros.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου