Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αρχίζει το λιομάζωμα...

...στην περιοχή μας.Τα σύνεργα και όλα τα σχετικά είναι
έτοιμα και οι οικονομικοί μετανάστες οδεύουν προς τα μετερίζια
του μεροκάματου.Μην κοροϊδευόμαστε,ελάχιστοι από εμάς
μαζεύουμε πια ελιές και στηριζόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους
για να εξασφαλίσουμε το λάδι της χρονιάς.Η τιμή του είναι εξευτε-
λιστική και αυτή την εποχή μεταβίας πιάνει τα δύο ευρώ,δηλαδή
περίπου όσο ένα μπουκάλι νερό!!!
Οι κατ'επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί είναι λίγοι και τα προβλήματά
τους πολλά,αφού το κόστος παραγωγής είναι δυσανάλογο με το κέρδος.

2 σχόλια:

  1. Συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει αναπτύξει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά, αφού εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, βιολογικό λάδι, το οποίο πωλείται έως και 20 ευρώ το λίτρο.
    Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου, Τότης Καμπίτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι μέσα στους στόχους είναι και η εξαγωγή του βιολογικού κρασιού.
    “Βλέπουμε ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν αποφασίσει να στρέψουν την προσοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και κάνουν λόγο για πράσινη ανάπτυξη. Βεβαίως, για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρέπει να γίνουν μεθοδικές και προσεγμένες κινήσεις, που εκτός από το περιβάλλον θα έχουν στο επίκεντρό τους και τον άνθρωπο. Η βιολογική γεωργία ξεκίνησε ως ένα κίνημα για την αειφόρο ανάπτυξη. Η βιοκαλλιέργεια “εμφανίστηκε” στη Ζάκυνθο το 1986, ενώ το 1992 ψηφίστηκε η σχετική Νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 είχαμε τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στο νησί μας. Σήμερα, υπάρχει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών, η οποία αριθμεί πάνω από 40 μέλη. Παράγουμε όλα τα βασικά προϊόντα, τα οποία τυποποιούνται, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επισημαίνω ότι το Ζακυνθινό βιολογικό λάδι, είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το εξάγουμε, μάλιστα, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, επομένως η συνεργασία μας με την ΕΑΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η δική μας Ένωση θα μετεξελιχθεί σε Συνεταιρισμό ή Ομάδα Παραγωγών, ούτως ώστε να έχουμε λόγο και στο συνεταιριστικό κίνημα. Εκτός από το λάδι, εξάγουμε και τη βιολογική σταφίδα. Παράλληλα, επειδή υπάρχει ποσότητα βιολογικού σταφυλιού, προσπαθούμε να εξάγουμε και κρασί εξαιρετικής ποιότητας” τόνισε ο κ. Καμπίτσης.

    Τί είναι το βιολογικό κτήμα;
    Ερωτηθείς για το τί πρέπει να καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ακούει τη φράση “βιολογικό κτήμα”, ο κ. Καμπίτσης απάντησε τα εξής:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


    ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
    Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων.
    13/11/2009
    ΠΗΓΗ: Η ΕΡΕΥΝΑ 13 Νοεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15353/Του Βαγγέλη Γκιάτα


    Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η ΣΤΑΝΗ».

    Κι αυτό γιατί το αντικείμενο της συνάντησης είχε να κάνει με τα κρισιμότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΑΣ Καλαμπάκας και εκτός των άλλων παραβρέθηκαν και μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι που με την παρουσία τους σηματοδότησαν την ανησυχία για το αύριο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

    Τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν οι άδειες λειτουργίας των ποιμνιοστασίων, η μετεγκαστάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, τα προβλήματα υλοποίησης προγραμμάτων της ΕΕ, τα ζητήματα πληρωμής των ενισχύσεων, η κατάρτιση της αγρότισσας και η επέκταση του αφορολόγητου στα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων και στους κτηνοτρόφους.

    Πίστωση χρόνου

    Σε ότι αφορά τώρα τα προβλήματα κυρίαρχο είναι το θέμα της χορήγησης αδειών λειτουργίας των ποιμνιοστασίων κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την συνέχιση των ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

    Να πούμε ότι το θέμα όσον αφορά το Νομό Τρικάλων συνδέεται με τις περιοχές δασικού χαρακτήρα που εντάσσονται στο πρόγραμμα NATURA.

    Στις μονάδες που βρίσκονται εντός αυτής της περιοχής το δασαρχείο με βάση σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου δεν εκδίδει άδειες λειτουργίας με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να μην μπορεί να ενταχθεί στα ενισχυτικά προγράμματα της Ε.Ε.

    Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά να αποσταλεί εγκύκλιος στα δασαρχεία δίνοντάς τους την δυνατότητα χορήγησης αδειών λειτουργίας ποιμνιοστασίων μέχρι την οριστική έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας του προβλήματος για το Νομό ότι τα ? της συνολικής έκτασής του επηρεάζονται από το πρόγραμμα NATURA ενώ μόνο για το ? των κτηνοτρόφων έχουν εκδοθεί άδειες λειτουργίας.

    Σε ότι αφορά την μετεγκαστάσταση κτηνοτροφικών μονάδων επισημάνθηκε ότι σταμάτησε το σχετικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου το κόστος.

    Επ’ αυτού οι κτηνοτρόφοι ζητούν επαναλειτουργία του προγράμματος με χορήγηση ισχυρών κινήτρων στους κτηνοτρόφους.

    Για την πορεία των προγραμμάτων όπως εκτατικοποίηση, βιολογικά κ.λπ. ο κ. Κόττης τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια κυρίως στο πρόγραμμα της εκτατικοποίησης ζητώντας να προκηρυχθούν εκ νέου με την αρχική τιμή επιδότησης και την ένταξη των δήμων Κλεινού, Μαλακασίου και Καστανιάς.

    Κριτική για την καθυστέρηση πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων ασκήθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων κάτι που αποδίδεται στην καθυστέρηση της ψηφιοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

    Εκείνο που προτείνεται είναι η άμεση πληρωμή των ενισχύσεων στους δικαιούχους.

    Να επανέλθει η δυνατότητα κατάρτισης της αγρότισσας ενώ για τα καύσιμα (πετρέλαιο) τονίστηκε ότι το αφορολόγητο πρέπει να επεκταθεί σ’ όλα τα αγροτικά μηχανήματα ακόμα και σ’ αυτά που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι.

    Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. κοινό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν ο προβληματισμός και η ανησυχία για την ελληνική κτηνοτροφία.






    Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή