Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο μπακαλιάρος των εθνικών μας εορτών

Τα ήθη και έθιμα του του τόπου μας έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον.Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από αυτά ξεχνιούνται και παύουν να τηρούνται.
Υπάρχουν όμως και εκείνα που τα κρατάμε ακόμα και ένα από αυτά είναι το έθιμο της κατανάλωσης μπακαλιάρου στις εθνικές εορτές και ακόμα στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα εδώ στην Πάτρα.
Ο μπακαλιάρος σε συνδυασμό με σκορδαλιά είναι ένα χορταστικό γεύμα και λόγω της έλλειψης κρέατος και της ακρίβειας τα παλιά χρόνια γέμιζε πλούσια το εορταστικό τραπέζι.Ο Πατρινός έμπορος αποικιακών Χαρ. Βλαχούτσικος με καταχώρηση στον τύπο της εποχής ενημερώνει τους πελάτες του για την άφιξη του μπακαλιάρου στο κατάστημα του.Ο Βλαχούτσικος είχε το καταστημά του στην οδό Αγ.Ανδρέου 101 και τηλέφωνο το χειροκίνητο τριψήφιο   της εποχής  221. 
Γιάννης Μυλωνάς
Πάτρα

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γράμμα από το μέτωπο...

Ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης δεξιά στην πρώτη σειρά κάτω στο Αλβανικό μέτωπο. Αυτή
Ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης δεξιά στην πρώτη σειρά κάτω στο Αλβανικό μέτωπο. Αυτήν την φωτογραφία την έστειλε στην αδερφή του ο κ. Κώστας
Φλεβάρης του 1941. Τα δάχτυλα του Κωνσταντίνου Αθανασιάδη του Γεωργίου, λοχία Β’ Πυροβολικού, ζεσταίνονται από την συντροφιά ενός μολυβιού. Το χιόνι έχει φτάσει το ένα μέτρο στην Πίνδο και ο Κώστας προσπαθεί να ζεστάνει την καρδιά του πάνω από όλα, με ένα γράμμα στην αδερφή του Βάγια που βρίσκεται στην Κατερίνη... «Θα πολεμήσομε Βάγια, με όλο μας το θάρρος, οποιοσδήποτε νέος εχθρός και αν μας παρουσιαστεί, θα πολεμήσομε λέγω και θα πέσομε μέχρι τον ένα και σε χώμα ελληνικό εχθρός δε θα πατήσει…».
Το γράμμα του Κωνσταντίνου Αθανασιάδη του Γεωργίου, λοχία Β’ Πυροβολικού, προς την αδερφή του είναι ένα από τα πολλά γράμματα που ζέσταναν την καρδιά των Ελλήνων στρατιωτών εκείνες τις δύσκολες στιγμές στο αλβανικό μέτωπο. Μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο. Το έφερε μαζί με την φωτογραφία που παραθέτουμε ο κ. Γιώργος Αθανασιάδης ο γιός του λοχία Β’ Πυροβολικού, στo «Νέο Κόσμο». Με ένα δύο ντροπαλά δάκρυα να ξεμυτίζουν από τα μάτια του, ο κ. Γιώργος μου λέει: «Ο πατέρας μου ήταν μυλωνάς. Ήσυχος άνθρωπος που δεν ήθελε να μιλά για τον πόλεμο».

Την εποχήν της ''παρανομίας''...συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις εις τας οδούς


ΚΚΕ: Ο παράνομος ραδιοσταθμός των κομμουνιστών «Φωνή της Αλήθειας» μετέδωσε προχθές ανακοίνωσιν του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εις την οποίαν αναφέρεται, ότι το ΚΚΕ θεωρεί αναφαίρετον δικαίωμα του λαού να πραγματοποιή, όχι μόνον συγκεντρώσεις εις ανοικτόν ή κλειστόν χώρον, αλλά και διαδηλώσεις εις τας οδούς. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/23-10-1962

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι ...

Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι ...
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι, και Μαμμωνάδες βάρβαροι,και χαύνοι λεβαντίνοι, λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη.
Κωστής Παλαμάς

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αν ζούσε σήμερα;;;

Άγαλμα του Κώστα Γεωργάκη23 Αυγούστου 1948 Κέρκυρα-Ελλάδα 
 19 Σεπτεμβρίου 1970 Γένοβα-Ιταλία
Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας (1967-1974). Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου.
Ετών 22 ο Κώστας Γεωργάκης. Κερκυραίος. Σπούδαζε στην Ιταλία. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε με ανώνυμη συνέντευξη σε εφημερίδα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία με στόχο την εύρεση των 'Δημοκρατικών' φοιτητών. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Νωρίς το πρωί στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι (Matteotti square) στην Γένοβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορικής κυβέρνησης του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».
«Δεν αντέχω άλλο μετά τρία χρόνια βίας»
«Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο»  

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Όλος ο πλανήτης υπόκειται στους «κανόνες της αγοράς» … των γαιδάρων

Επίκαιρη ιστορία με πολλά διδάγματα
Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα.Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι … 500 ευρώ!! Και αποχώρησε. 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Δάφνη Καλαβρύτων 1960 - Το πρώτο κίνημα "Δεν Πληρώνω τη Δ.Ε.Η."

Διαβάζουμε στην Ιστορική Καλαβρυτινή Εφημερίδα "Φωνή Των Καλαβρύτων", δημοσίευμα του Αυγούστου του 1960 με το οποίο οι κάτοικοι της Δάφνης Καλαβρύτων αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης με την οποία οι πολίτες θα έπρεπε να καταβάλλουν τέλη για το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφώνου (Ε.Ι.Ρ.) μέσω.... λογαριασμών της ΔΕΗ. Η κάτοικοι της Δάφνης από κοινού αποφάσισαν να ζητήσουν από την ΔΕΗ την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλώντας και τους υπόλοιπους Έλληνες να πράξουν το ίδιο!!!

Το δημοσίευμα της εποχής αναφέρει:
"Δι’ αναφοράς των, κοινοποιηθείσης και προς τας εφημερίδας, οι κάτοικοι της Δάφνης δηλούν ότι εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, ζητούν την διακοπήν του φωτισμού των παρά της ΔΕΗ, διότι αύτη τους πιέζει να καταβάλλουν προς αυτήν την συνδρομήν του ραδιοφώνου, παρά του οποίου δεν ακούουν οσάκις το ανοίξουν εις Ελληνικόν σταθμόν ειμή μόνον την…καβουρίναν, τον παπαγάλον, την γατούλαν και άλλα είδη του ζωϊκού βασιλείου του ΕΙΡ..... Δια τον λόγον αυτόν, νομίζομεν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν συνδρομάς οι Ελληνες και το ραδιόφωνον ας καλύπτη τα έξοδά του εκ των πάσης φύσεως διαφημίσεων.
Εν πάση δε περιπτώσει η ΔΕΗ δεν πρέπει να αναμιχθή εις τόσον αντιπαθές έργον."
Πρωτοπόρα τα Καλάβρυτα όπως πάντα. Μήπως η "από κοινού αντίδραση" μας γίνει παράδειγμα;

by KALAVRYTA-NEWS

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Καραγκιόζης Πρωθυπουργός

Νοσταλγική ρεκλάμα του καραγκιοζοπαίχτη Νιόνιου Αλεξόπουλου, από παράσταση καραγκιόζη στην Πάτρα της δεκαετίας του 70' στο θεατράκι της Δροσιάς, που συστεγαζόταν με το καφενείο του Σκλαβούνου (βρισκόταν στο τρίγωνο που βρίσκετε  στο φανάρι απέναντι από το Νοσοκομείο Αγ.Ανδρέας).

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

49 χρόνια πρίν...7/10/1962:ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

Επιλογή: Μιχαλης Ν. Κατσιγερας 
ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΤΡΟΠΗΣ: (Από πρωτοσέλιδον κύριον άρθρον της «Κ» υπό τον τίτλον «Οι δεσμώται».) [...] 
Ο κ. (Γεώργιος) Παπανδρέου κομπάζει ότι ο «ανένδοτός» του έχει προσλάβει μορφήν «λαϊκής επαναστάσεως». Αι λέξεις ενθυμίζουν την ορολογίαν του Ε.Α.Μ. Και οι σφαγείς του Δεκεμβρίου ενησμενίζοντο να ομιλούν περί «λαϊκής επαναστάσεως», ενώ ο λαός υπήρξε το κατ’ εξοχήν θύμα της αιμοδιψούς επιδρομής ξενοκινήτων ορδών, διά την αντιμετώπισιν των οποίων εχρειάσθη η επιστράτευσις των παιδιών του σφαζομένου λαού των πόλεων και της υπαίθρου. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζη ο κ. Παπανδρέου ότι το Κράτος θ’ αντιμετωπίση την επανάστασιν αυτού και των συμμάχων του (της ΕΔΑ) ως επανάστασιν, αφού το θέλουν. Ο ελληνικός λαός [...] έχει και την δύναμιν και την θέλησιν, διά της Κυβερνήσεως (Κωνσταντίνου Καραμανλή) την οποίαν η πλειοψηφία του ανέδειξεν, να ματαιώση εν τη γενέσει των οιανδήποτε απόπειραν ή οιοδήποτε προσχέδιον αποπείρας [...].
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  7/10/11

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η Δήλος, η σεισάχθεια και η χρεοκοπία

Εξι μίλια νοτιοδυτικά της κοσμοπολίτικης Μυκόνου, ένα μικρό ξερονήσι στην καρδιά του Αιγαίου, η Δήλος, νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, που αποτέλεσε θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας, έχει αφήσει το στίγμα του και στην παγκόσμια... οικονομική ιστορία.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. εξάλλου, στον ναό του Απόλλωνα στη Δήλο, φυλάσσονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων-κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας. Εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων.