Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

To φλουρί της βασιλόπιτας...

Η ιστορία της βασιλόπιτας, έχει μια ιστορία , 1500 χρόνια περίπου , στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. 
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του , με αγάπη , κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Κάποια μέρα όμως , ένας στρατηγός - τύραννος της περιοχής , ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας ,αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει. Ο Δεσπότης , ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς , με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα.
Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. 
Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι. Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως , ο δεσπότης της , ο Μέγας Βασίλειος , βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη .

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Άγιος Βασίλης έρχεται ...απο πού;

Αυτόν τον συμπαθητικό Αι-Βασίλη από την Δύση όλοι τον ξέρουμε
 
Είναι στρουμπουλός και αγαπημένος παππούς όλων των παιδιών. Ποιος τον ζωγράφισε και πότε;

Το 1823 ο Τόμας Ναστ έκανε ζωγραφιά ένα παραμύθι του Κλέμεντ Μουρ. Έτσι έγινε ο Αι-Βασίλης που δεν έχει σχέση με τον Άγιο της Ορθοδοξίας.
Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από την coca-cola και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Εν Αθήναις...."....στου Φιλοπάππου.... στα συσσίτια...οι Πολιτικοί..."

Τα Μάταλα στην Κρήτη θα τα θυμούνται οι παλαιότεροι από τους χίπηδες που έμεναν στις σπηλιές λόγω μόδας της εποχής ....
Στην Αθήνα έχουμε επίσης σπηλιές στου Φιλοπάππου ....σύγχρονα Μάταλα δηλαδή με άστεγους που προσπαθούν να ζήσουν μέσα σε αυτές από ανάγκη και όχι από μόδα.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν ορισμένοι που χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές αυτές.... είχαν όμως κάποια προβλήματα επικοινωνίας κ.λ.π.
Σήμερα βλέπεις νεοάστεγους που το μοναδικό τους πρόβλημα είναι η επιβίωση στην κυριολεξία...έχουν καταστραφεί οικονομικά και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Πηγαίνουν στην Πειραιώς και τρώνε στα συσσίτια του Δήμου και γυρίζουν πίσω στο "σπίτι" τους....στην σπηλιά τους.Αλήθεια τι θα μπορούσαν να μας πούν οι Πολιτικοί μας εν όψει των εκλογών; Ειλικρινά θα ήθελα μερικοί από αυτούς να επισκεφθούν τα συσσίτια και να μοιράσουν φυλλάδια με τα πεπραγμένα τους και τους στόχους τους.Να είναι σίγουροι πως πολλοί από αυτούς που περιμένουν στις ουρές δεν θα διστάζανε να μπούνε φυλακή  όπου θα εύρισκαν  και φαϊ...και ζέστη....και στέγη... Δυστυχώς όμως για λίγο καιρό γιατί οι ποινές για ξυλοδαρμό δεν είναι μεγάλες!
Βy:  http://pisostapalia.blogspot.com/

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

“Λέξεις των Χριστουγέννων”

Οι λέξεις της εβδομάδας
Α. Αν θέλετε να μάθετε πoιο είναι το σωστό Χρίστος ή Χρήστος; Καθώς και τι σημαίνει η λ. Χριστός κλικ εδώ
Β. Αν θεωρείτε ότι τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης δεν έχουν καμία ετυμολογική σχέση κλικ εδώ
Γ. Για να μάθετε τι σημαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα Ονόματα: Μαρία, Ιωσήφ, Χρίστος, Μανώλης κλικ εδώ
Δ. Αλήθεια, γιατί αποκαλούμε "σπαθιά" τα τραπουλόχαρτα με τα τριφύλλια; κλικ εδώ
Ε. Πότε στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα; και γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου; κλικ εδώ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1945 ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΡΑ


Μαθήματα ύφανσης και κεντήματος από την ΟΥΝΡΑ(αριστερά),
 διανομή ιματισμού από την ΟΥΝΡΑ(δεξία).
 Φωτογραφίες - Βούλα Παπαϊωάννου

Διανομή γάλακτος σε Δημοτικό Σχολείο (1946)
Αρχείο ΕΝΤΟΣ Καισαριανής

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στα Ελληνικά γραμματόσημα

Δημοφιλείς εκδόσεις γραμματοσήμων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι εκδόσεις για τα Χριστούγεννα.Η χώρα μας με αρκετή καθυστέρηση κυκλοφόρησε τα πρώτα γραμματόσημα με θέμα τα Χριστούγεννα το 1970 και συνέχισε κάθε 2 χρόνια μέχρι το 1986 , το 1987 και 1988 , και μετά τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν θέμα για τις ελληνικές εκδόσεις.Πιστεύω ότι είναι τραγικό λάθος η παράλειψη αυτή και επί πλέον χάθηκε και μια μεγάλη μερίδα θεματικών φιλοτελιστών του εξωτερικού.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σκύλος της χρονιάς ο... Λουκάνικος

Μπορεί πρόσωπο της χρονιάς στο περιοδικό Time να αναδείχθηκε ένας Τούρκος, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο σκύλος της χρονιάς είναι... Έλληνας.
Σκύλος της χρονιάς ο... Λουκάνικος
Ο λόγος για τον περίφημο Λουκάνικο, τον συμπαθέστατο σκύλο...έμβλημα των αθηναϊκών διαδηλώσεων, τον οποίο το έγκυρο περιοδικό χαρακτήρισε ως σκύλο της χρονιάς αφιερώνοντας του πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ.
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα του περιοδικού TIME που αφιερώνεται στον Λουκάνικο.

By: i-diadromi.com

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Κουρσάρες & σκυλάδικα στα χωριά. Και τώρα τι;


Νομίζω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σ’ αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια είναι η αγροτική πολιτική που εφαρμόστηκε.
Μια πολιτική που θέλησε σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα, όπως η Ελλάδα, να μην υπάχουν αγρότες.Αυτό έγινε μεθοδικά και σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια. Απόκοψαν τους αγρότες από τη γη τους, με μια πολιτική που απαξίωνε τη δουλειά τους.Ό,τι επί αιώνες ήταν γι’ αυτούς ιερό, κατάντησε να το περιφρονούν.
Πού να φανταστούν οι πρόγονοι των σημερινών αγροτών, οι κολλίγοι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που πριν από έναν αιώνα μάτωναν για να αποκτήσουνε ένα κομάτι γης δικό τους, ότι τα εγγόνια τους θα άφηναν αυτό το κομμάτι γης να ρημάζει, για να πάρουν επιδότηση.
Επιδότηση, αυτή η καταραμένη λέξη. Επί χρόνια δεν άκουγες τίποτα άλλο, από τα χείλη των αγροτών, παρά μόνο αυτή τη λέξη.Ό,τι πιο παράλογο μπορούσε να συμβεί, έγινε πραγματικότητα. Είπαν ξαφνικά στους αγρότες, “δεν θα καλλιεργείτε τα χωράφια σας” ή, ακόμα χειρότερα, “θα πετάτε τους καρπούς σας, για να παίρνετε επιδότηση”.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η φράση της εβδομάδας: Πράσινα άλογα

(Τί Πράσσειν Άλογα και Πράσινα Άλογα μου λες τώρα;)
 γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (24grammata.com)
Ένας από τους πιο συχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν, προέλευση της γνωστής φράσης “πράσινα άλογα”. Οι υποστηρικτές της αρχαιοελληνικής καταγωγής της λέξης θεωρούν, λανθασμένα κατά την άποψη μας, ότι προέρχεται από το “πράσσειν άλογα” [< το να πράττει, να ενεργεί κάποιος δίχως λογική (ά-λογα)]. 
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και γιατί δεν τεκμηριώνεται από τις γραπτές μαρτυρίες, αλλά και γιατί η φράση πράσινα άλογα χρησιμοποιείται (με την έννοια του παράλογου) στις λαϊκές παραδόσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, καθώς και της Ρουμανίας πράγμα το οποίο δηλώνει ότι το “πράσινα άλογα” ήταν μια αποδεκτή μεταφορά στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Μυρωδιά του Χειμώνα...

Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος
Η όσφρηση είναι μια αίσθηση η οποία από τον καπνό των τζακιών που καίνε στα ορεινά χωριά προσλαμβάνει σε όλη τη διάστασή της την αίσθηση του χειμώνα και οι πιο ευαίσθητοι στη μύτη μπορούν μάλιστα να καταλάβουν από τι δέντρο τα ξύλα είναι αναμμένα στο παραγώνι. Όπως ελατίσια, κέδρινα, καστανίσια και άλλα γιατί όντως κάθε ξύλο όταν καίγεται έχει και διαφορετική μυρωδιά αλλʼ αυτό νομίζω είναι μια αίσθηση που κανένας πια δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γιατί έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση.
Πέραν της όσφρησης τώρα, ο καπνός των τζακιών δημιουργεί και μια άλλη ιδιαίτερη αίσθηση: ότι το σπίτι που καπνίζει κατοικείται και ότι ο καπνός που ανεβαίνει πάνω από ένα χωριό δηλώνει πως αυτό είναι ζωντανό και οι άνθρωποί του έχουν κάποιες σοβαρές δραστηριότητες ή μπορεί να λειτουργεί κι ένας φούρνος ακόμη.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η λέξη της εβδομάδας: Η πέρδικα

Επιστ. ονομ: Alectoris graeca (αλεκτορίς, η ελληνική)
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (24grammata.com)

Γλωσσικά

Το πανέμορφο τούτο πτηνό έχει ένα αρκετά «δύσοσμο» όνομα. Κατά το λεξικό του Μπαμπινιώτη, η λέξη πέρδικα παράγεται από το το ρ. πέρδομαι (: πορδίζω, βδέω > βδελυρός), λόγω του θορύβου που προκαλούν τα φτερά της. Η ερμηνεία της λέξης μπορεί να είναι “δύσοσμη” ο λαός μας, όμως, εδώ και χιλιάδες χρόνια, την αναφέρει στο λόγο του, είτε επειδή θέλει να αναφερθεί στην όμορφη γυναίκα : «καλώς την να την πέρδικα, που περπατάει λεβέντικα» ή την «περδικόστηθη», είτε επειδή αναφέρεται στην καλή υγεία: «σε δυο μέρες θα είσαι περδίκι», είτε αναφέρεται στο θάρρος του ανθρώπου: «το λέει η περδικούλα του».