Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η λέξη της εβδομάδας (λέξεις της παραλίας): Σαγιονάρα

Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Σαγιονάρα στα γιαπωνέζικα σημαίνει “αντίο”. Αυτός ο γιαπωνέζικος χαιρετισμός θα γίνει γνωστός στη Δύση, μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, όταν ο Αμερικανός συγγραφέας James Albert Michener (1907; – 1997) έγραψε το μυθιστόρημα “sayonara”. Η λέξη, όμως, θα φτάσει στα λαϊκά στρώματα το 1957, όταν ο σκηνοθέτης Joshua Logan θα μεταφέρει το μυθιστόρημα του Michener στη μεγάλη οθόνη και θα σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής του. Πρόκειται για μία ρομαντική αμερικάνικη ταινία με τον Μάρλον Μπράντο, στο ρόλο ενός Αμερικανού πιλότου, που ερωτεύεται μία γιαπωνέζα (την Ουμέκι Μιγιόσι). Κατά το σενάριο ο Μπράντο θα εγκαταλείψει την αγαπημένη του, εξ ου και ο “δακρύβρεχτος” τίτλος “σαγιονάρα” (: αντίο).

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αναμνήσεις Βαλυραίων κάποιας άλλης εποχής...

Με αφορμή το Θάνατο του 81χρονου συμπατριώτη μας Αθανασίου Αλ.Μπάκα,ενός ανθρώπου που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της Βαλύρας και όχι μόνο,δημοσιεύουμε από το αρχείο του Γιάννη Δ.Λύρα,δύο ανέκδοτες φωτογραφίες της 10ετίας του '60,στις οποίες απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με άλλους συμπατριώτες μας.Φώτο αναμνήσεις Βαλυραίων κάποιας άλλης εποχής...

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μέγας Αλέξανδρος σαν ...σήμερα,13 Ιουνίου του 323 π.Χ

Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, Βασιλεύς Μακεδόνων, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, οι κατακτήσεις του οποίου αποτέλεσαν την θεμέλιο λίθο των βασιλείων των Επιγόνων του. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33 ετών είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.).Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β' στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.Ως Βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, του Φιλίππου Β'. Ο Φίλιππος Β' ήταν ιδιαίτερα ικανός στρατηγός, πολιτικός και διπλωμάτης, αναμορφωτής του μακεδονικού στρατού και του μακεδονικού κράτους.Ο Αλέξανδρος, ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών της εποχής, και κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ - ΟΤΕ ΠΑΤΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

59 χρόνια Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας

59 χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες, στις 7 Ιουνίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο ΡΣΑ αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κατοίκων της πόλης και πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες για να φθάσει στη σημερινή του μορφή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου που εξεδόθη με αφορμή την επέτειο της 59χρονης συνεχούς λειτουργίας του και το οποίο σας παραθέτουμε:
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ιδρύθηκε το 1952 από τον τότε σπουδαστή της «Ραδιοηλεκτρολογίας» Σπύρο Μπεράτη, από ενθουσιασμό και μεράκι θέλοντας να προσφέρει κάτι στο τόπο του και να κάνει κυρίως γνωστή τη μικρή μας πόλη σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός λειτούργησε εν γνώσει του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ), καλύπτοντας την Δυτική Ελλάδα από Καλαμάτα έως Πάτρα και Ζάκυνθο έως Κέρκυρα.

Δέκα Σκέψεις για να μην Πεθάνουμε

Βασιλείου Μαρκεζίνη
Ακαδημαϊκού

Σαν προφήτης στην έρημο, περιγράφω εδώ και καιρό τα προβλήματα της χώρας μας και, ενώ τα κείμενά μου διαβάζονται από πολυάριθμους αναγνώστες, κανένας Έλληνας πολιτικός δεν έχει θελήσει να ακολουθήσει τις συμβουλές μου, φοβούμενος ίσως (αλλά δυστυχώς) το πολιτικό κόστος. Είναι πλέον σαφές πως μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τη χώρα από την άβυσσο. Για να γίνει αυτό, όμως, ο λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια - όσο και αν η αλήθεια, αντίθετα με τα ψέματα, πονάει. Ιδού λοιπόν η δική μου εκδοχή της αλήθειας, με τη μορφή δέκα προτάσεων.